Przemysł spożywczy regulowany tak samo jak tytoniowy?

19 maja 2014, 11:01

Grupy Consumers International (CI) i World Obesity Federation (WOF) domagają się, by przemysł spożywczy regulować obowiązkowo jak przemysł tytoniowy. Argumentują to tym, że otyłość stwarza większe globalne zagrożenie zdrowotne niż papierosy. Na opakowaniach miałyby się np. znaleźć zdjęcia szkód wyrządzanych przez nadmierną wagę.



Chiny nałożyły grzywnę na Qualcomm

10 lutego 2015, 09:12

Qualcomm został ukarany w Chinach grzywną w wysokości 975 milionów dolarów. Karę nałożono za angażowanie się w praktyki monopolistyczne. Koncern zgodził się na zmodyfikowanie swoich działań zgodnie z zaleceniami władz.


Microsoft będzie więcej płacił

10 sierpnia 2015, 09:21

Podczas konferencji Black Hat Microsoft poinformował, że dwukrotnie zwiększa kwotę przeznaczoną na nagrody za znalezienie dziur w firmowym OS-ie. W ramach programu Bounty for Defense specjaliści, którzy znajdą i zdradzą koncernowi informacje o dziurach będą mogli liczyć nawet na 100 000 USD


Wyświetlacz dotykowy bez dotykania

9 maja 2016, 11:07

Wyświetlacze dotykowe są coraz bardziej powszechne, stały się niemal nieodłącznym elementem smartfonów. Problem jednak w tym, że ekrany dotykowe ciągle się brudzą, pozostają na nich ślady po palcach.


Australijski miód także ma właściwości medyczne

30 grudnia 2016, 12:13

Australijski miód z roślin z rodzaju Leptospermum działa na bakterie co najmniej tak samo silnie jak nowozelandzki miód manuka. Wiadomo też, że ich profil chemiczny jest zasadniczo identyczny.


Prostokąt z zaokrąglonymi rogami znowu w sądzie

24 października 2017, 09:53

Sprawa patentu na prostokąt z zaokrąglonymi rogami wraca do sądu. Przed 10 miesiącami Sąd Najwyższy USA, wypowiadając się w sprawie sporu pomiędzy Samsungiem a Apple'em, uznał, że kwota 399 milionów USD, jakie ma zapłacić Samsung za naruszenie opatentowanego wyglądu iPhone'a jest zbyt wysoka


Składnik imbiru pomaga odświeżyć oddech, a przez kwas cytrynowy słone wydaje się mniej słone

31 lipca 2018, 05:17

Odpowiedzialny za ostry smak imbiru 6-gingerol stymuluje enzym ze śliny, który rozkłada nieprzyjemnie pachnące związki. Skutkiem jest, oczywiście, odświeżenie oddechu. Kwas cytrynowy zwiększa zaś zawartość jonów sodowych w ślinie, przez co słone pokarmy wydają się mniej słone.


Pomidory kontra rak wątrobowokomórkowy

5 marca 2019, 05:51

Proszek pomidorowy bogaty w likopen może skutecznie ograniczać różne skutki wysokotłuszczowej diety: stan zapalny, niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby, a także rozwój raka wątrobowokomórkowego.


Jedzenie lepiej smakuje na siedząco

10 czerwca 2019, 12:21

Latem nie brakuje okazji do jedzenia na dworze. To w końcu czas grilli, przyjęć pod chmurką, pikników i festiwali food tracków. Okazuje się jednak, że by kiełbaska czy burger lepiej smakowały, warto usiąść i nie jeść na stojąco.


Mikroplastik powoduje zmiany w tkankach ryb

18 marca 2020, 20:46

Chroniczna ekspozycja na włókna mikroplastiku może powodować poważne zmiany w skrzelach ryb i zwiększenie produkcji komórek jajowych u samic – ustalili naukowcy z amerykańskiego Duke Universty i chińskiego Zhejiang University of Technology.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy